Blomstra din mat
Vår process
Vår nogranna och omsorgsfulla hantering av våra bin är grunden till Amber Honey

RÖTTER
- Vi är ett småskaligt familjeföretag i sydvästra Skåne. Hjärtat av Amber Honey är Viktoria Bassani och hennes nytänkande sätt att ta hand om våra bin och deras honung.
- Kärlek till naturen och mathantverk ledde Viktoria till att bli biodlare 2005. Med en bakgrund i vinvärlden, kunde Viktoria väva in hennes kunskap om smak och sensorik för att skapa unika honungssorter. Hennes förhållningssätt liknar terroir-vinmakarens: varje honungsskörd uttrycker den plats den kommer från. Från blomma till bord är fokuset att bevara den unika karaktären som olika nektärkällor och skördetider skapar i honungen.
- Med tiden har Viktoria blivit en ledande röst inom honungssensorik i Norden. I hennes arbete hjälper hon andra biodlare och honungsentusiaster att öppna deras sinnen för honungens nyanser. Välkommen till nordichoneyacademy.se om du vill veta mer.
- Några som inspirerat oss längst vägen:
- Eva Crane
- C. Marina Marchese
- Raffaele Dall’Olio & Gian Luigi Marcazzan
- Hildegaard af Bingen
- Rudolp Steiner
- Våra flitiga och smarta bin, såklart

HANTVERK
- För oss är det viktigast att våra bin är starka och mår bra. Vi hjälper dem överleva vintern, och som tack får vi den honung som blir över när de har mer än tillräckligt. Denna ömsesidighet lär oss mycket om människans ansvar och naturliga kontakt med naturen. Vi har märkt att ju mer vi värnar om bina, desto mer värnar de om oss. Honungen de ger oss är smakrik och varierad.
- Tyvärr blir mycket honung idag så förädlad att den förlorar all sin karaktär. Vi vill istället göra så lite som möjligt med den, så den behåller sina unika egenskaper.
- Vi tar hand om all vår honung i vårt honunghus, som ligger bland åkrarna på Söderslätt. Det mesta gör vi för hand, och våra främsta verktyg är våra sinnen. Genom att se, lukta och smaka på honungen kan vi se till att aromerna från varje nektarkälla märks tydligt.
- När vi skapar Bloom, vår honungsvinäger, utgår vi från samma omsorg. Vi samarbetar med ett annat lokalt familjeföretag som tillverkar äppelcidervinäger med samma hantverkstänk. Vinägern får mogna i ekfat, och Viktoria använder sina sensoriska kunskaper för att balansera honung och vinäger till den unika blandning som blir Bloom.

FILOSOFI
- Vår filosofi grundas i närvaro, kärlek och respekt. Genom att verka för högsta kvalitet från kupa till burk, hedrar vi det livsviktiga arbete bina gör för vår värld.
- Vi har döpt Amber Honey efter bärnstenen. Likt våra bigårdar, finner man den vid Östersjöns södra kust. Likt vår honung är den en gåva från naturen, formad av tid och plats. Det är vårt sätt att hylla terroir och den närheten till naturen som genomsyrar allt vi gör.