Hemligheten bakom blomster-honung och Faraos grav
- Viktoria Bassani
- 3 juli 2024
- 2 min läsning
Honungsbiet är ansvarig för mycket i naturen. Samtidigt som bina söker på ängar och i skogar efter värdefull nektar, blomjuice, som de förvandlar till honung hemma i bikupan, utför de också den pollinering som är så avgörande för livsmedelsförsörjningen och blomrikedomen. Honung är i huvudsak nektar som bina torkar ut för att göra det till en stabil föda och samtidigt tillsätta vissa enzymer som är fördelaktiga för både bin och människor. När de är klara med arbetet i kupan är honungen redo att lagras i vaxceller under den tid som behövs. Honung har inget förfallodatum - till och med den honung som hittades i pyramiderna i Egypten, som var 3 000+ år gammal, var ätbar.

Vår pearl honung på ett visitkort ser det ut som?
Från mytologi till medicin, honungsbiet regerade praktiskt taget över det egyptiska samhället. Egyptierna betraktade bina som heliga och trodde att deras solgud, Re, skapade dessa imponerande insekter från sina tårar. Den andliga kopplingen fick människor att tro att vissa andar tog formen av ett bi efter döden, och binas surrande ansågs ofta vara själarnas röster. På grund av denna koppling till livet efter döden var bin och honung älskade av faraonerna. Så älskade att de till och med kunde tas med i graven.
Egyptierna uppskattade honung så mycket att burkar med det flytande guldet begravdes med avlidna kungligheter för att ge dem en “söt" övergång till livet efter detta. Bland vin, smycken och vapen var honungen också tillräckligt värdefull för att gömmas i kung Tuts gyllene grav - fortfarande ätbar efter 3 000 långa år. Vaxet produceras också av bina själva, vilket gör det till det ultimata hållbara förpackningsmaterialet för livsmedel. Vax kan dessutom lagras för evigt och återanvändas ett oändligt antal gånger.
Tänka sig - många blommor har speciella egenskaper som fångas upp i honungen så att vi kan njuta av dem och dra nytta av dem. Inte så konstigt att honung har betraktats som helig av ursprungsbefolkningar.
Observera: Bina tar också med sig pollen tillbaka till bikupan, eftersom det är deras (enda) proteinkälla, vilket är en annan bikupsprodukt som också är bra för oss.
Under speciella säsongsmässiga omständigheter i naturen kan bina också producera honungsdagg - mer om det i ett framtida inlägg!
Comments