top of page
flytande honung utspritt på en skärbräda
flytande honung utspritt
nordiskt hantverk

Vårt arbete med våra bin och vår honung är och har alltid varit motiverat av en djup passion. År 2005 bestämde sig Viktoria Bassani, vår grundare, för att lämna en 15 år lång karriär inom konsultvärlden för att ägna sig åt sitt livslånga intresse för bin och kvalitet i hantverksmässigt tillverkad mat.

Vi sköter åtta bigårdar runt vårt honungshus på den svenska sydvästkusten, utanför Malmö, omdefinierar honungsproduktionen i Sverige och håller fast vid vårt naturliga, bivänliga och intuitiva förhållningssätt till biodling.  

"Det var en gång en kvinna som hette Viktoria. För många år sedan arbetade hon som konsult i en stor skyskrapa i Malmö. Varje dag satt hon bakom ett skrivbord och stirrade in i en dator medan solen sken utanför. "En dag" tänkte hon. "En dag kommer jag att jobba i naturen". Allteftersom började drömmen gå förlorad. Fram till en ödesdiger dag då hon var med om en traumatisk olycka och hela hennes liv förändrades för alltid. För att kunna läka sökte hon sig till ett varmare klimat. Hon hade hört talas om en magisk ö fylld med vin och konstiga jättekaniner. Hon flyttade till Australien. Här studerade hon vinkonsten och den sensoriska upplevelsen av mat och dryck. När hon återvände till Sverige var det dags för en förändring. "Jag säger upp mig! Jag ska bli biodlare!" Sa hon till det relativt tomma kontorsgolvet och städpersonalen när hon svängde kappan bakom sig och gick ut. I en tid då det inte fanns några biodlingsdräkter i kvinnostorlek i Sverige bestämde sig Viktoria för att bryta normer och envisa biodlares tankar om hur hon skulle förhålla sig till biodling och honung. Bidrottningen var född. Spola fram 19 år senare och Viktoria har precis fått ett certifikat som CREA Honey Sensory Expert. Den första honungssensoriska experten i Sverige. Samtidigt blev hon vald till vice ordförande för den 49:e internationella biodlingskonferensen Apimondia i Skandinavien och presenterade sitt nya varumärke för världen: AMBER Honey"

Marcus Bassani

Viktoria Bassani i hennes honungshus
Viktoria Bassani i vårt honungshus
vårt mission

Vi är en förespråkare för honung som en gåva från Moder Natur

Det som är unikt med AMBERs produkter är de värderingar som starkt styr vårt arbete och som sammanfattas i punkterna nedan:  

bin på en honungsram

1.

Vår honung är 100% naturlig, utan tillsatser och av högsta kvalitet.

2.

Vårt arbete med bina och naturen är djupt grundat i respekt och ödmjukhet.

3.

Vi har en intim relation med våra bin, och de är alltid vår högsta prioritet.

4.

Vi valde att skapa autentiska hantverk och säkerställa verklig hållbarhet.

Arbeta med Viktoria

1 till 1 mentorskap

Med 30 års erfarenhet inom vin- och honungsindustrin erbjuder Viktoria sin vägledning för att hjälpa dig att bli en biodlare och honungsproducent

Biodlare för en dag

Vi har upplevt att många människor är intresserade av att lära sig om biodling. Vi älskar arbetet i bigårdarna och vi delar gärna med oss av vår fascination för bina och deras samhällen. 

Honungsprovning

Vill du lära dig mer om honungens olika smaker och var de kommer ifrån? Följ med oss på en sensorisk utvärdering av honung, en honungsprovning.

bottom of page